Mindfulness is een vorm van aandacht, bewust gerichte aandacht, die je laat rusten bij een focus in het hier en nu, van moment tot moment, met een milde, open en niet-oordelende houding. Met open wordt bedoeld: je stelt je open voor het mooie en het lelijke, het prettige en het onprettige – alles krijgt dezelfde aandacht.
We leven in een maatschappij waarin er veel van ons gevraagd wordt. We moeten presteren, veel en goed werk verrichten. We moeten groeien, ambitie hebben enz…
Daarnaast worden we constant overprikkeld met signalen van buitenaf: Notificaties op je telefoon of zelfs op je horloge, filmpjes kijken op facebook, email-notificaties op je werk, thuis tv kijken enz…
Wanneer heb je wel eens jezelf afgevraagd: “Hoe is het nu met mij? Hoe voel ik me? Is het druk in mijn hoofd? Hoe was de dag vandaag?”
Waarschijnlijk lig je s’avonds op bed en kan je niet in slaap komen omdat je hoofd vol zit. Of kan je heel goed in slaap komen, omdat je moe bent, maar slaap je heel onregelmatig en ondiep. Dat kan komen door de stress. Wanneer ervaar je stress en wanneer ben je overspannen? Waar voel jij dat in je lichaam? Als je de training volgt kun je daarachter gaan komen.
Het Mindfulness MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) opbouwende 8 wekelijkse programma gaat je bewust maken van wat er in je hoofd afspeelt.
Het Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programma richt zich op het herkennen en reduceren van stress.
Positieve spanning geeft gezonde energie en werkt als een vitamineshot. Stress is negatieve spanning die je op de lange termijn uitput. Wanneer hoge stress langer dan 3 maanden aanhoudt kun je burnout klachten krijgen. Wanneer de stress langer dan 6 maanden aanhoudt is de kans groot dat je een burnout krijgt.
De mindfulness programma’s hebben allemaal een basis. Je naar je innerlijke dialoog laten kijken en voelen waar je die dialoog gewaar wordt. MBSR is een programma waarbij er extra aandacht is voor stress. Zo zijn er extra oefeningen mbt het herkennen en erkennen van stress.
Als je mediteren zweverig vindt dan: “Ja”. Want we gaan mediteren. En “Nee”, dat doen we niet op een zweverige manier.
Je richt je aandacht op een focuspunt (bijv. je ademhaling of je lichaam), en blijft met je aandacht bij dat focuspunt van moment tot moment. Wanneer je merkt dat je aandacht is afgedwaald, breng je je aandacht, steeds weer opnieuw terug naar het focuspunt.”
Door te mediteren maak je verbinding met jezelf. Hierdoor ervaar je wat er in jezelf afspeelt. We doen daarbij onze ogen dicht, of half open, en richten ons op een focuspunt. We bouwen dit in kleine stappen op: we beginnen met praktische korte meditaties en bouwen langzaam op naar langere sessies.
Hoe zweverig is het als je minuten tot uren in een maalstroom van gedachten zit? Mindfulness brengt je juist naar het hier en nu. We doen geen meditaties die je naar het universum brengen. Mijn methode is down to earth.
De manier waarop een zeer gevoelig persoon de wereld ervaart, is in wezen een bewuste manier om naar de wereld te kijken. We zijn ons bewust van gevoelens, vooral de gevoelens van anderen, omdat we ze zo gemakkelijk opnemen. We letten op de toon van stemmen, naar het gezang van de vogels in de ochtend. Al dit soort intense, zintuiglijke ervaringen maken het leven rijker, voller en mooier voor HSP’s.
Maar al die ervaringen kunnen ook je leven stressvoller maken, wanneer je die ervaringen constant laat binnenkomen, zonder de aandacht te houden wat je zelf nodig hebt.
Wat mindfulness kan betekenen voor hoog sensitieve mensen is een leven waarbij je weer kan genieten van alle kleine en grote dingen; Weer je innerlijk geluk vinden. Ook ga je opmerken of dat wat je doet goed voor je is. Als je bijvoorbeeld je druk maakt voor een ander, maak je jezelf druk om iets wat niet van jou is. Je kan dan een bewuste keuze maken of jij die pijn van de ander wilt voelen.
Wanneer we stress negeren en stug doorgaan ondanks alle stressklachten kunnen er burnout klachten ontstaan. Dit kan zich uiten door slecht in slaap komen, niet door kunnen slapen, last krijgen van hoofdpijn door gespannen spieren, kort lontje hebben.
Wanneer je deze signalen negeert of niet weet wat je er mee moet doen, kan je in een burnout raken. Een burnout is kort gezegd: Een vorm van extreme uitputting die ontstaat door langdurig overbelasting. Je lichaam trekt aan de noodrem waardoor je het gevoel krijgt dat je niks meer aankan. Je bent overprikkeld en je kan snel in paniek raken of je krijgt je hoofd niet meer stil. Je hoofd en lichaam schreeuwen om aandacht.
Het is belangrijk dat je hulp zoekt wanneer je veel stress ervaart – burnout klachten hebt of al in een burnout zit.
Wanneer je veel stress ervaart en burnout klachten hebt is een stress verminderde mindfulness training perfect om van deze stress klachten af te komen.
Wanneer je in een burnout zit adviseer ik een 1 op 1 traject te volgen die ik speciaal ontwikkelt heb voor burnouts.
Leren om aandacht te hebben voor wat er is – het bewustzijn komt.
Preventie: het werkt door je lichaam. Je gaat ongemakkelijke gewaarwordingen voorkomen door ze eerder op te merken.
Je vergroot je veerkracht = Je kunt meer aan.
Je hebt een betere focus aangezien je minder in je hoofd gevangen zit.
Wat het effect is op verschillende momenten. Doe de oefeningen ook wanneer je je niet lekker voelt of juist wel. Zo kun je bewuster zijn van jezelf op verschillende momenten.
Je gaat opmerken wanneer je in het overdreven “doen” zit, zodat je het kunt terugbrengen naar het “zijn”.
Vaardigheid. Hoe vaker je doet hoe makkelijker het wordt. Oefening baart kunst.
Officiele 8-Weekse MBSR training
Duur: 8 weken 2uur per sessie
Locatie: bij Ezzy Familie in Rijswijk
Kosten
Particulier: 395,-
Via verzekering: 450,-
Via werkgever: 495,- excl. btw
Altijd incl. gratis intake.
Mindfulness kan zorgen voor een toename van werkgeluk en een afname van ziekteverzuim. Hierdoor is een grote kans dat je werkgever graag investeert in een mindfulness training voor jou. Sinds de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter zijn werkgevers verplicht hun werknemers te beschermen tegen werkstress en hebben er doorgaans ook een budget voor. Hiernaast kunnen werknemers vaak ook een beroep doen op een scholingsbudget of een budget voor persoonlijke ontwikkeling. Het kan zijn dat we werkgever niet wilt meewerken, dan kan de businesscase die ik geschreven heb de werkgever laten inzien, hoe effectief deze training is. Vraag om deze businesscase indien nodig tijdens de intake of aanmelding.
Mindfulness wordt door steeds meer verzekeraars in een aanvullend pakket aangeboden. De vergoedingen, voorwaarden en premies lopen wel behoorlijk uiteen. Bij sommige is een verwijzing van de huisarts voldoende en andere stellen bijvoorbeeld als eis dat burn-out-klachten zijn gediagnosticeerd. Neem contact op met je zorgverzekeraar en kijk wat de voorwaarden zijn.
Wanneer je als particulier de kosten voor coaching zelf betaalt, dan kun je deze kosten inclusief de BTW als scholingskosten aftrekken. Het doel van het traject moet dan gericht zijn op verandering van positie of op het op peil houden of verbeteren van kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het verwerven of behouden van inkomen uit arbeid. Een Mindfulness traject met coaching voldoet hier ook aan. Daarnaast kun je de kosten voor een training als aftrekpost bij je aangifte van de inkomensbelasting meenemen. De kosten zijn aftrekbaar bij belastingaangifte onder de post 'buitengewone lasten ziektekosten', wanneer de training door een huisarts of arts/specialist is geadviseerd. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden verbonden. Het blijft altijd de verantwoordelijkheid van jezelf of je de kosten van het traject opgeeft bij de belastingdienst. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de belastingdienst.
Misschien ontvang je een persoonsgebonden budget (pgb) van de Rijksoverheid. Zorg en begeleiding kunnen hieruit gefinancierd worden. Mindfulness valt dan onder ‘begeleiding’. Lees hierover meer op pgb.nl / en zorgwijzer.nl. Wil je een persoonsgebonden budget aanvragen, laat je dan informeren door de stichting MEE (www.mee.nl).
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.